judendom. (rapporten)

Innehållsförteckning

Inledning. 2

Faktadel 3

Sammanfattning. 5

Diskussion. 6

Källeförteckning. 7

 

Inledning

I denna rapport ska jag skriva om judendomen. Jag tror jag kommer lära mig mycket om judendomen efter denna rapport. Jag ska försöka att ta reda på

√ Hur det är att leva som en jude?

√  Hur många finns de som är jude?

√  Vad judarna tror på?

√  Hur judarna har sin Gudstjänst?

√  Vad judarna har för regler?


Faktadel

Livet som jude

Som en judisk familj får barna lära sig hur en jude ska uppföra sig mot andra personer. De ska respektera sina föräldrar och äldre personer. Man ska hjälpa dem som har de sämre ställt, Man tar gjärna i mot gäster, man är artig mot alla och dem ska ta hand om de sjuka. Dessutom ska man inte skvallra eller ljuga. I nästan alla judiska hem bör det finnas en behållare som sätts upp vid dörrarna i huset. Inuti finns schema och några texter som är handskrivna på pergament. Man har den vid dörrposten, Det är för att man ska bli påmind om att de ska uppskatta Gud. Den kallas Mezuza. Den innehåller också en anvisning om att man ska sätta upp den vid dörrposten. Texterna brukar rullas ihop och läggas i en vacker behållare. I judendomen är det viktigt att ge gåvor till de fattiga, det kallas allmosor och i många judiska hem finns det minst en särskild bössa för allmosor. Barna brukar få pengar på fredagarna  som de får lägga i bössan eftersom det är vilodagen. Den varar från fredag kväll till lördag kväll. Vilodagen kallas för sabbat. De vuxna lägger också pengar i bössan. Pengarna som finns i bössann används till kläder åt de fattiga människorna.

Judendomens strat

Judendomen startade den 14 maj 1948 i israel. Deras flagga har Davidsstjärna på sig. Davids rike var återupprättat. Minst 600.000 araber fick lämna hus och hem och flydde till de arabiska grannländerna. Nu finns det mest judar i USA och i Israel lever det ungefär 4.5 miljoner judar. Judarna är mycket ut sprit de finns i Storbritannien, Frankrike, Ryssland, Australien, Sydafrika och länderna i Sydamerika. De flesta judar lever i städer och New York city bor 1.5 miljoner judar. I Storbritannien finns det omkring 300.000 judar och cirka 200.000 av de bor i London och sydöstra England. De flesta av de judar som bodde i Irak, Iran, yemen flyttade till Israel på 1950-talet. På 1980-talet invandrade ett mycket stort antal ryska judar. Judarna är Sammanlagt 18.000.000 i världen.

Judarnas gudstjänster

De har den största synagogan på lördagen varje vecka. Mänen har en liten mössa som är ett tecken på vördnad inför Gud. De sitter kvinnor och män vanligen för sig. En syngogan är byggd så att rikningen framåt pekar mot öster. Altaren som är ett skåp finns längst fram. Där förvarars de handskrivna Torarullarna, alltså de fem moseböckerna. Gudtjänsterna följer också överallt ungefär samma mönster. Inom judendomen finns inga präster. Ibland leds gudstjänsten av rabbinen, församlingens lärare och ledare.

Judarnas regler

Judarna har regler som de ska hålla tex. Under sabbaten får bara livsviktigt arbete utföras om de börjar brinna måste man förstås släcka branden, Om någon blir svårt sjuk får man naturligtvis åka till sjukhuset. Vad som är tillåtet att göra på sabbaten är noga bestämt. Fast judarna gäller en mängd andra regler också tex. Man får inte äta fläsk, blodmat, musslor m.m. Man kan undra varför de måste följa dem reglerna. Men de tycker så att för att det står så i bibeln deras.

Judarnas tro

Judarna tror på att Gud har skapat livet gott, för att de ska kunna njuta och glädjas. Judarna ser positivt på livet. Men de påpeckar att guds lagar varje stund ska följas. Alla judar behöver inte tro på exakt samma sätt. Judendomen tillåter människor att tro och diskutera mycket fritt. Det finns två stora som har olika sunsätt i många frågor. Den ena gruppen kallas för ortodoxa judar, De anser att allt bibeln är Guds sanna ord och att det gäller i alla tider. De håller mycket noga på judendomens alla regler. Medans den andra gruppen av judar menar att bibeln måste tolkas och håller inte lika stängt på de gamla judiska reglerna. Den gruppen kallas för liberala judar. Judendomen har en ljus syn på människan. Man kan välja att leva god eller så kan man välja att göra det ont. De är synda. Den som djupt och uppriktigt ångrar det onda man gjort, kan be Gud om förlåtelse och bättre sig. De tror på att enligt bibeln ska det bli fred på jorden när Messias kommer från Guds rike. Allt våld, allt ont och alla orättvisor ska då försvinna och jordens människor ska leva i lycka. Messias var välsignad av Gud han var en vanlig människa inte någon gudason eller någon gud. Ortodoxa judarna väntar sig att messias ska vara en god och kraftfull ledare. De liberala judarna säger ofta att messias inte är en person som ska komma och ställa allt till rätta i världen. De är varje människas plikt att leva så att den messianska tiden kan bli verklighet.


 

Sammanfattning

I denna rapport har jag skrivit om Judendomen, Den startade den 14 maj år 1948 i Israel. Det finns mest judar i USA, i hela världen finns det 18.000.000 judar.  Judarna tror på att det är Gud som har skapat världen. Och i judendomen så är det mycket fritt om tron och de kan diskutera mycket fritt.  Judarna har regler på att deras vilodag ska vara väl bestämd och de ska bara utföra viktiga arbeten. Tex. Om de börjar brinna så ska de förstås släcka branden. Men de har också mera regler om att de inte får äta fläsk, blodmat och musslor m.m.  judarna får redan som barn lära sig hur en jude ska uppföra sig mot andra personer. De ska respektera sina föräldrar, ska ta hand om de sjuka och hjälpa de som har sämre ställt. Deras gudstjänster är nästan likadana som deras synagogan, Den är den största gudstjänst som de har, den är varje lördag.  Mänen har en liten mössa som är ett tecken på vördnad inför Gud. De sitter kvinnor och män vanligen för sig. En syngogan är byggd så att rikningen framåt pekar mot öster. Och judendomen har inga präster, . Ibland leds gudstjänsten av rabbinen, församlingens lärare och ledare.


 

Diskussion

Av denna rapport har jag lärt mig mycket om judendomen Tex. Judarna en mängd olika regler som de ska följa, de får inte äta fläsk, blodmat och musslor m.m. Judendomen är också mycket fri. Det är en religaion som är mycket spännande att läsa om.


 

Källeförteckning

Litteratur

Dorren Fine, 1998, Vet du något om Judendomen?, Malmö, Gleerups förelag.

Berg Leif, Husén Lennart, 1997, Religion och liv 9, Stockholm, Bokförlaget Natur och Kultur.

Religons Lexikonet, 1996, stockholm, Förlag Forum.

 

 

 

 


Kommentarer
Postat av: Melindaah

hah, boooooring ;)

2010-02-08 @ 17:51:23
URL: http://mellz.bloggplatsen.se
Postat av: Anders Branderud

Hej!

Några kommentarer till din rapport.



Judendomen startade tidigare än år 1948. Religionen som beskrivs i Torah [”Moseböckerna”] har funnits och utvecklats ända sen Adam och Khava [”Eva”]. De var inte de första homo sapiens, men de första homo sapiens som lärde sig att relatera till Skaparen. [läs mer på not 1]



Du skriver: ” Fast judarna gäller en mängd andra regler också tex. Man får inte äta fläsk, blodmat, musslor m.m. Man kan undra varför de måste följa dem reglerna. Men de tycker så att för att det står så i bibeln deras”



Det går att bevisa - med formell logik baserat på vetenskapliga premisser (ingen pseudo-vetenskap) existensen av en Skapare och att Dennes Instruktioner finns i Torah samt att Dennes syfte med mänskligheten är att de ska praktisera de Instruktionerna.



Man följer direktiven i Torah för att det är Skaparens vilja. Rationaliteten bakom att inte äta musslor, osv, finns i detta inlägg [not 2].

Läs detta bevis på denna artikel i min blogg [not 3]



Noter:

1.http://bloganders.blogspot.com/2010/09/bevis-gud-meningen-med-livet-adam-och.html

2. http://bloganders.blogspot.com/2010/08/parashat-ha-shavua-rationale-to-eat.html

3. http://bloganders.blogspot.com/2009/08/proof-of-existence-of-intelligent-and.html

2010-09-09 @ 16:03:10
URL: http://bloganders.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0